Koen Delaere
Jaarprent 2009

Periode: 10 oktober 2009 t/m 15 november 2009
Opening: 10 oktober 2009 om 16:00
GA Den Bosch nodigde de Tilburgse kunstenaar Koen Delaere uit een presentatie te maken van werk op papier in de expositieruimte in de Willem II fabriek. Op uitnodiging van het GA ontwierp Delaere ook de vriendenprent 2009.

Koen Delaere (Brugge, 1970) is niet vies van experimenteren. Zelf zegt hij hierover: “Ik probeer alles. Geluid, performances, grafiek, video. Toen ik net begon bouwde ik vooral installaties. Dan schilderde ik goedkope houten planken helemaal vol, om ze daarna in stukken te zagen en er iets nieuws van te bouwen. Ik wil de dingen simpeler maken, het proces uitkleden tot op het bot om daarna het beeld weer op te bouwen. Tekenen is niets meer dan inkt op een drager, schilderen is verf op een drager. Daar doe ik het mee. Dat is de basis. Daarbij gebruik ik ook heel basale middelen. Met een simpele balpen is een lijn gewoon een lijn. In feite doe ik hetzelfde met verf op doek. Meestal bepaal ik vooraf de parameters waarbinnen ik moet werken. Daarmee stel ik een grens, bijvoorbeeld dat alle mengingen op het doek zelf moeten worden gedaan. Of dat het doek slap over de latten hangt, waardoor je die er ook aan de voorkant steeds doorheen ziet komen. Binnen zo’n gegeven zoek ik dan de vrijheid van handeling, materie en vorm.”

Belangrijk voor Koen Delaere is dat een toeschouwer al zijn handelingen, die hebben geleid tot het uiteindelijke werk, kan lezen. “… ik laat alles zien wat ik doe, ik verdoezel niks, juist om zoveel mogelijk met de toeschouwer te delen”, zegt hij in een interview.
 

De Vriendenprent die Delaere maakte voor het GA is, zoals al zijn werk, ontstaan vanuit het denken over techniek en handelingen en in dit geval de typische handelingen die druktechniek met zich meebrengt. Drie keer is het grondmotief  in achtereenvolgens geel, blauw en rood met telkens een kleine verschuiving over elkaar gedrukt. Dat geeft het effect als van een misdruk. Van veraf bezien voegen de drie kleuren zich aaneen tot een naar zwart neigende tekening. Van dichterbij bekeken geeft de veelkeurigheid, waar de overlap is, zich prijs. Ook heb je de neiging je eens in de ogen te wrijven, je hebt het gevoel niet scherp te zien. Hierover is, aflopend, een geel vlak in fluorescerende inkt gedrukt. Binnen dit gebied verdwijnen de eerste drie drukgangen als in de mist, maar blijven zichtbaar. Er ontstaat onwillekeurige diepte, die tot slot nog eens wordt benadrukt door de laatste drukgang van een zwart motief. Bij meerkleuren-druk staat de laatste drukgang met zwart bekend als de Key-plate (de K in cmyk), als de sleutel-kleur die de prent afsluit en zijn definitieve vormdetails geeft. De reminiscenties in de zwarte ornamentiek vormen een echo van de eerdere kleurdrukgangen, maar werken tevens als een ornamentiek hekwerkje die de prent vervolmaakt en tot voltooiing brengt.


Hoe belangrijk het praten over kunst ook is, Delaeres persoonlijke referentiekader is beduidend breder. “Muziek en literatuur zijn voor mij minstens zo belangrijk. Tegenwoordig draai ik bijvoorbeeld veel mathmetal, van die droge, zware muziek zonder associaties. Dan staat zo’n cd soms wel zes weken op repeat totdat je ‘m bijna niet meer hoort.” Qua literatuur is Ballard favoriet. “Zijn verhalen waarin het steeds harder waait, of regent, of de zon verzengend schijnt tot alles kapot is. Fantastisch.”

Opening: zaterdag 10 oktober 16.00 uur, met een muziekperformance van Vincent Koreman.
De vriendenprent, in een beperkte oplage van 50, wordt aangeboden voor  €95,-. De opbrengst komt ten goede aan de activiteiten van het GA Den Bosch. U kunt op de prent inschrijven via
info@GAdenbosch.nl .
De aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst genummerd.

Exposities en collecties:
Koen Delaere exposeerde o.a. bij  Aschenbach & Hofland galeries Amsterdam, Museum De Pont Tilburg, Dick de Bruijn galerie Amsterdam, Noord-Brabants Museum ’s-Hertogenbosch, Lokaal 01-Antwerpen, Art Brussels. Hij won de Wolvecampprijs 2004 en de Johan Diepstraten prijs voor schilderkunst en kreeg het De Pont Stipendium van museum De Pont Tilburg.
Zijn werk is opgenomen in collecties van het Noord–Brabants museum, Stadsgalerij Heerlen, Stedelijk museum De Lakenhal, Akzo Nobel, ABN Amro, Rabobank, Buitenlandse zaken, Van Lansschot Bankiers,  Bouwfonds, diverse privécollecties in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland.
www.koendelaere.nl