Maria Kapteijns

Periode: 7 november 2002 t/m 24 november 2002
Opening: 7 november 2002 om 16:00
Van donderdag 7 tot en met zondag 24 november toont het Grafisch Atelier Den Bosch
werk van Maria Kapteijns (1965).

In 1991 heeft Maria Kapteijns examen gedaan aan de Bossche Kunstacademie in de richting grafiek. Dit is altijd de basis van haar werk gebleven.  

De thematiek is het laatste jaar gaan verschuiven van menselijke anatomie en plattegronden naar mensen met vleugels en neergestortte insekten. Maria Kapteijns exposeert o.a. aan elkaar gelegde microscoopfoto's van insektenvleugels, die zo ver uitvergroot zijn dat ze op menselijke maat komen. Er is een vleugel van een langpootmug van 1.85 m groot. Daarnaast is er de berekening waaruit blijkt dat een organisme dat werkelijk zo groot is nooit zou kunnen vliegen.

Maria Kapteijns speelt graag met de maten: ze toont een linosnede van een uitvergrootte afdruk van een navel van 1.50 m x 2.00 m. Eindhoven - haar woonplaats - daarentegen wordt in een ets teruggebracht tot de menselijke maat en blijkt niet veel groter te zijn dan een optelsom van ribbenkast en organen.

Daarbinnen wordt tevens plaats ingeruimd voor neergestorte insekten ter plekke. Deze laatste heeft zij verzameld, gerangschikt op vindplek en omgezet in linosnede. Daarbij valt vooral op wat een bijzondere vormpjes er dagelijks om ons heen uit de lucht vallen. De expositieruimte van het Grafisch Atelier is geopend van donderdag t/m zondag van 13.00 - 17.00 uur. In het weekend is Maria Kapteijns zelf aanwezig.