De Scandinavische wind

Periode: 8 november 2003 t/m 14 december 2003
Opening: 8 november 2003 om 16:00
Expositie van werk in oplage van 21 kunstenaars, naar aanleiding van het gedicht "de scandinavische wind" van J.W. Oerlemans.

Feestelijke opening zaterdag 8 november om 16.00 uur.
Dichter J.W. Oerlemans draagt voor uit eigen werk.
Componist Bart van Dongen maakt een live sampling van het voorgedragen gedicht.

Het winterse gedicht de scandinavische wind van J. W. Oerlemans vormt het uitgangspunt van een expositie in het Grafisch Atelier Den Bosch, die 8 november van start gaat. 21 Kunstenaars lieten zich inspireren door dit gedicht en maakten een grafisch werk of een multipel voor deze veelzijdige tentoonstelling. De zo ontstane werken zijn geen illustraties bij het gedicht, maar een persoonlijke reactie erop.

De expositie toont houtdrukken, zeefdrukken, litho's, etsen, fotografie, computerprints en ruimtelijke multipels. Deelnemende kunstenaars zijn: José op ten Berg, Jan de Bie, Paul Bogaers, Paul Bogaert, Johan Claassen, Mario Dijsselbloem, Annemarie de Haas, Kitling Jordens, Han Klinkhamer, René Korten, Lydia Oerlemans, Colin Peters, Anke Roder, Judith Rosema, Henny Schakenraad, Ies Schute, Francine Steegs, Jan Spit, Marjan Teeuwen, Joan Tesser, Ivonne van der Velden.


De scandinavische wind

Morgen zal de wind passeren
de scandinavische wind, als de dood
zelf bespringt hij de lentedaken
het oude dak waaronder ik hurk

met de vrouw van mijn leven
waar de kurken al maanden losspringen
waar wij overwinteren in een aquarium
van muziek en hitte en bedden
de scandinavische wind zal de bloemen
doen krimpen, het dak opblazen
de lente maanden ver terugdrijven
wij gaan door met overwinteren
wij trekken de schelp dicht
wij zijn alleen telegrafisch bereikbaar
wij zenden geen berichten uit.


J.W. Oerlemans


Het gedicht de scandinavische wind verscheen voor het eerst in de bundel "In de neerslachtige polder en elders" in 1976. In 1992 werden alle vroegere bundels van J.W. Oerlemans verzameld onder de titel "De gedichten van nu en vroeger".
In datzelfde jaar werd de dichter onderscheiden met de prijs van het Anjerfonds. Het juryrapport vermeldde: Als er een ding zeker is, dan is het wel dat de tijd in Oerlemans' poëzie hoorbaar is geworden, niet "heel even", maar continu en op een manier die door haar onalledaagsheid het grootst denkbare respect verdient. De laatste jaren is de dichter productiever dan ooit, getuige de bundels Balsem en Een staanplaats aan zee, beide van najaar 2000 en De tuinen van Dodeman uit 2002.

"Gevoelens waar je amper een vinger op kunt leggen, ergens wentelend tussen de polen liefde en vergankelijkheid, daar gaat het bij Oerlemans vaak om. Misschien dat het overheersende besef van vluchtigheid mede ten grondslag ligt aan zijn consequente keuze voor het beknopte gedicht. Toch sta je er telkens weer van te kijken hoe groots hij zo nu en dan in deze kleine gedichten weet uit te pakken."
Peter de Boer, recensie Trouw, 14 oktober 2000

"In feite zijn het allemaal allergieën, kleine gedenktekens voor de alledaagse vergankelijkheid, hommages aan de intimiteit en de waarneming, die opgeschreven werden in een gelaten besef dat ze hun plaats vinden in de grote geschiedenis en verhoudingsgewijs tomeloos nietig zijn."
Michael Zeeman, de Volkskrant.

Bij deze tentoonstelling verschijnt een leporello.

Met dank aan het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Gemeente 's-Hertogenbosch en de Nieuwe Brabantse Kunst Stichting.


Het is eventueel mogelijk de expositie op een ander tijdstip te bezichtigen.
Bel 073-6134277