De wind

Periode: 15 januari 2004 t/m 25 januari 2004
Opening: 15 januari 2004 om 16:00
Wij nodigen u uit voor de opening van de expositie De wind op zaterdag 17 januari om 16.00 uur, een vervolgexpositie op De scandinavische wind.
Leerlingen van 3 scholen, variërend in leeftijd van 14 tot 24 jaar, hebben een workshop grafiek gevolgd op het Grafisch Atelier naar aanleiding van een gedicht.
Leerlingen van het Rodenborch-college bereidden de workshops op het Grafisch Atelier al op school voor: Ze schreven dichtregels over de wind en sneden de reliëfs in de linoleumplaten. Een delegatie van acht leerlingen kwam naar het Grafisch Atelier in de Willem II fabriek in Den Bosch, waar ze op de ambachtelijke persen de afdrukken maakten in zwart-wit en kleur.

Leerlingen uit de klas Vorm en ambacht van het Hooghuislyceum uit Oss kozen voor het meest gedifferentieerd programma. Zij werkten op het Grafisch Atelier in drie verschillende technieken. De leerlingen lieten zich inspireren door het gedicht De wind van Pieter de Laat, docent aan hun school. Een groep van 9 leerlingen zette de in de klas voorbereide ontwerpen over op een lithosteen, krasten tekeningen in een metalen etsplaatje en brachten tekeningen via fotografische belichting over op zeefdrukgaas. Na twee intensieve middagen werk, leidde dit tot geslaagde afdrukken op lithopers, etspersen en zeefdruktafels.

Van het St. Lucas uit Boxtel kwamen 12 leerlingen hun werk afdrukken. Zij maakten linodrukken en houtdrukken op de hoogdrukpersen van het Grafisch Atelier. Er werd geëxperimenteerd met vorm, kleur, irisdrukken en meerkleurendruk. Twee middagen hard aanpoten leidde tot monumentale krachtige beelden die verwijzen naar door de individuele leerlingen gekozen gedichten over de wind en de winter.

De resultaten zijn te zien van 15 t/m. 25 januari 2004, do-zo 13.00-17.00 uur.

Tijdens de opening op zaterdag 17 januari van 16.00 tot 19.00 uur is ook de grafiekwerkplaats geopend.

Bezoek van expositie en werkplaats buiten de normale openingstijden op afspraak.