Ga naar de inhoud

Wil je kennismaken met enkele grafische technieken en de werkplaats van Grafisch Atelier den Bosch? Leer in drie avonden de basis van de grafische technieken, linosnede, etsen en zeefdrukken

In drie avonden, maak je kennis met drie technieken uit het grafiekspectrum. De techniek linosnede, met haar scherpe en strakke lijnen, leent zich voor heldere strakke vormgeving en beelden met duidelijk taal. Het etsen nodigt je uit letterlijk de diepte in te gaan en veel met details en arceringen te werken. De zeefdruktechniek is de enige van deze technieken waar je niet in spiegelbeeld hoeft te denken, maar wel moet nadenken over hoe jij je ontwerp gaat omzetten in een geknipte, gesneden en of gescheurd papiersjabloon.

Avond 1 Linosnede: Voor deze hoogdruk techniek gebruik je kleine gutsen (holle mesjes) om een afbeelding/tekening uit te snijden uit linoleum. De delen die wit moeten blijven snij je weg en wat overblijft, het hoogste gedeelte, inkt je in met een roller en druk je onder de pers af. 

Avond 2 Etsen: Deze magische techniek, het ambachtelijke karakter en de indirecte manier van werken, maken dat het proces spannend en soms onvoorspelbaar is. Je tekent met een stalen etsnaald in de zachte waslaag op een zinken plaat. Pas bij het afdrukken van de plaat, als het door de pers wordt gehaald en je het papier voorzichtig optilt, zie je wat het geworden is.

Avond 3 Zeefdrukken: In deze doordruktechniek ga je aan de slag met de schaar of een mesje om een vorm uit papier te snijden/knippen. Scheuren kan ook. Je zo verkregen papierenontwerp is het sjabloon dat je op een zeefraam legt. Als je dan inkt door de zeef drukt, beland de inkt alleen op de stukken die je opengeknipt hebt op het papier.

Na afloop van deze cursus ben je in staat zelfstandig in het Grafisch Atelier te werken met deze drie technieken.

Het Grafisch Atelier Den Bosch behoudt zich het recht voor om bij onvoldoende aanmeldingen de workshop niet door te laten gaan. De reeds aangemelde cursisten krijgen een nieuwe datum aangeboden of het cursusbedrag terug.