Ga naar de inhoud

In deze cursus leer je de basis van cyanotype en wordt er verdieping aangeboden, zoals verschillende baden om het beeld te beinvloeden/kleuren.

Tijdens de workshop cyanotype leer je je eigen lichtgevoelige papier te maken en daarop vervolgens met behulp van de zon of een andere UV-lichtbron je eigen foto af te drukken. In een demonstratie van ongeveer een half uur wordt het hele proces stap voor stap doorlopen en wanneer elke stap voor iedereen duidelijk is ga je zelf aan de slag. De chemie wordt aangemaakt en op mooi etspapier aangebracht waarna het moet drogen. Je werkt met een negatief van je ontwerp, uitgeprint op sheet. Daarnaast kan er ook geëxperimenteerd worden met tekenmaterialen.

Aan het einde van de workshop heeft iedereen een geslaagde afdruk om mee naar huis te nemen en de kennis om zelf met deze techniek aan de slag te gaan.

Cyanotype gereedschappen

In 1842 ontdekte de Engelse fotopionier Sir John Herschel een oplossing van twee ijzerzouten die na droging lichtgevoelig is. Door belichting vormen deze twee ijzerzouten een onoplosbare ijzerverbinding met een kenmerkende blauwe kleur: de cyanotype.

Het Grafisch Atelier Den Bosch behoudt zich het recht voor om bij onvoldoende aanmeldingen de workshop niet door te laten gaan. De reeds aangemelde cursisten krijgen een nieuwe datum aangeboden of het cursusbedrag terug.