14 oktober 2020

Eerste internationale artist-in-residence in het GA

Japanse kunstenares Chikako Watanabe onderzoekt woon- en leefvormen in Den Bosch

Onder de noemer Aircraft gaat in oktober de eerste internationale artist-in-residence van start in het Grafisch Atelier. De van oorsprong Japanse kunstenaar Chikako Watanabe gaat in meerdere werkperiodes aan de slag met het visualiseren van nieuwe stedelijke, duurzame verbindingen tussen Den Bosch en haar bewoners.

Chikako Watanabe
Chikako Watanabe deed tijdens haar master aan de Kyoto City University of Arts mee aan een internationaal posterproject, hierbij viel het haar op dat Nederlandse posters een totaal andere stijl hadden dan die van buurlanden. Ze raakte gefacineerd door de Nederlandse cultuur. In 1995 kwam ze naar Nederland en sindsdien woont en werkt ze in Amsterdam. Vanuit haar woonplaats reist Chikako de hele wereld rond voor projecten, waarbij ze op geheel eigen wijze onderzoek doet naar lokale culturen en tradities van gemeenschappen. Op basis van haar bevindingen maakt ze mixed-media-installaties, waarbij ze vaak performances en workshops organiseert.

Chikako Watanabe

 

Voorbeelden van Chikako Watanabe's werk: linksboven installatie bij MANIFESTA 13 (foto Ivo van Stiphout), rechtsboven details van textielprint, onder installatie in Amstelpark

Onderzoeksperiode
Chikako komt in oktober en november voor meerdere dagen naar Den Bosch. Daarbij werkt ze in het Grafisch Atelier en bezoekt ze onder andere Minitopia, een locatie waar op een vernieuwende wijze wordt gewoond, geleefd en gewerkt. De kunstenares heeft nog geen ervaring met grafische technieken.

Volg het onderzoeksproces van Chikako op onze website, Facebook en Instagram.

Artist-in-residence in het GA
Het GA wil de komende jaren ontwikkelingen de aandacht geven die nieuwe gesprekken en verbindingen in de samenleving op gang brengen. Het GA stelt daarvoor haar werkplaats, kennis en expertise van grafische technieken ter beschikking aan talentvolle, beeldend kunstenaars en vormgevers vanuit andere domeinen die zich andere technieken eigen willen maken en bereid zijn tot onderzoek met een maatschappelijke relevantie.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Proeftuin Internationalisering van BrabantStad.