26 november 2021

SintLucas-studenten ontwerpen bermmonumentjes

Het Grafisch Atelier nodigt jonge ontwerpers van SintLucas uit om zich te verdiepen in het fenomeen bermmonumentjes. Afgelopen maandag was de kick off van dit onderwijsproject.

Je kent ze wel: de bermmonumentjes langs wegen of kruispunten, waar slachtoffers van verkeersongelukken of misdrijven worden herdacht. Met bloemen, teddyberen en waxinelichtjes brengen mensen zo’n gebeurtenis onder de aandacht bij anderen. Bij opvallend veel van deze particuliere monumentjes wordt gebruik gemaakt van clichés. De beeldelementen die ze inzetten, zijn overbekend en veelvuldig gebruikt, maar daardoor juist ‘leesbaar’ voor passanten.

Nieuwe vormen
De studenten van SintLucas krijgen een uitdagende opdracht van het GA. Ze gaan aan de slag om nieuwe ontwerpen te maken voor de bermmonumentjes. In feite gaat het om sjablonen, die als inspiratie kunnen dienen voor nabestaanden die hun eigen monumentje willen inrichten. De ontwerpen moeten met een smalle beurs gerealiseerd kunnen worden.

Onderzoek naar clichés
Het Grafisch Atelier Den Bosch ontwikkelt zich als kennis- en expertisecentrum voor beeld re/productie. Hierbij is zowel aandacht voor traditionele grafiektechnieken als nieuwe reproductietechnieken en beelddragers. Op dit moment wordt er onderzoek gedaan naar het cliché (als sjabloon). Historisch gezien, zou je deze plaat voor hoogdruk als de eerste ‘social media’-vorm kunnen beschouwen. Dankzij deze druktechniek werd het mogelijk om op een goedkope en democratische wijze boodschappen (vluchtschriften, volksliedjes, roddels, centsprenten, pamfletten) snel onder grote groepen mensen te verspreiden. Tegenwoordig zien we dat sjablonen steeds vaak gebruikt worden voor private expressies in het publieke domein. Het onderwijsproject met de SintLucas studenten sluit aan bij het onderzoek.