4 juni 2021

Project ‘Op glad ijs’ trapt af

Deze maand gaan we van start met het maatschappelijke geëngageerde project ‘Op glad ijs’. Vorig jaar kregen we het fantastische nieuws dat ons idee om kunstenaars de actuele thema’s verlies en gemis te laten verkennen, was goedgekeurd door het Mondriaan Fonds.

Foto: Marieke Peters maakte eerder het werk 'Floating'

Met het kunstproject ‘Op glad ijs’ wil het Grafisch Atelier Den Bosch de maatschappelijke relevantie van kunst tonen als troost- en hoopgevend. Kunst kan uitzicht bieden op een alternatief perspectief. Een aantal maatschappelijke organisaties, waaronder het Vicky Brownhuis, stichting Exodus, Bond Precaire Woonvormen en stichting Ismes, die zich in de dagelijkse praktijk inzetten voor mensen die om moeten gaan met verlies en gemis, worden verbonden aan zeven kunstenaars. De verhalen van deze mensen nemen de kunstenaars mee bij de ideevorming van het kunstwerk dat ze speciaal voor dit project gaan creëren. In het najaar zal het werk op onverwachte plekken in de stad geëxposeerd worden.

Zeven kunstenaars
Welke rol is er weggelegd voor hoop, medemenselijkheid en verbinding? Welke rol is er weggelegd voor poëtische waarde? Zeven beeldend kunstenaars gaan aan de slag met deze vraagstukken: Choi Wong,  Hanna de Haan, Marieke Peters, Marijn Kuijper, Mignon Nusteling, Peim van der Sloot en Sioejeng Tsao. De kunstenaars, werkzaam binnen verschillende disciplines en met interesse voor crossovers van disciplines, hebben ieder hun eigen onderzoeksmethode. Ze zijn zorgvuldige fileerders van tijd, ruimte en situaties met een scherp oog voor detail. Ze hebben een fascinatie voor mensen en hun kwetsbaarheid. Dat is terug te zien in hun werk en hun krachtige handschrift.

Actueler dan ooit
Verlies komt in alle vormen en maten. Iedereen krijgt ermee te maken in het leven. Maar in een crisisperiode, zoals de Covid-pandemie, worden er extra veel meer mensen geconfronteerd met verlies: verlies van familie en vrienden, een baan, het inkomen of het gemis aan ontmoetingen en contact. In zulke crisistijden zie je dat kunst troost, verbinding en inspiratie kan bieden. Het is bij uitstek geschikt om ons mentaal welbevinden te vergroten.

Op glad ijs wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en Gemeente 's-Hertogenbosch