25 maart 2022

Project Zien! gestart

Jongeren leren verder kijken dan selfies

Handen uit de mouwen, de geur van inkt in de neus, krassen in karton of een zinken plaatje en draaien aan een grote pers. Afgelopen week waren leerlingen van de schakelklas van de Bossche Vakschool in het GA.  In het kader van het onderwijsproject Zien! maakten ze kennis met kartondruk en zeefdruk.

Zien! is een lesprogramma voor het voorgezet onderwijs, ISK, speciaal onderwijs MBO en HBO rondom het thema kijken naar jezelf. Leerlingen van verschillende schooltypes, leeftijden en achtergronden en niveaus komen met elkaar in contact, luisteren naar elkaar en bekijken elkaars werk. Creatieve krachten zoals taal, theater en grafiek worden ingezet om belangrijke maatschappelijke waarden als begrip, invoelingsvermogen en (visuele) communicatievaardigheid te vergroten.

Gezien worden
Zien en gezien worden. Met populaire social media zoals Instagram en Tiktok zijn jongeren gewend selfies te maken. Maar hoe kijken ze naar zichzelf in ‘real life’. En zien ze een ander eigenlijk wel echt? Iemand zien, is niet alleen een kwestie van kijken en bekeken worden, maar ook luisteren naar de ander. Met Zien! worden de leerlingen geprikkeld om de wereld te bekijken door een andere bril, buiten de geijkte kaders. Door middel van theaterlessen in Huis73 en grafiekworkshops in het GA, leren ze om woorden zichtbaar te maken en om te zetten naar beeldende oplossingen.

Finale
Het onderwijsproject kent een spetterende finale. Aan het eind van het project worden alle grafische werken tentoongesteld op een mooie locatie in Den Bosch. Vervolgens is er ook nog een speciale prijs. De jury kiest van alle prenten het beste, bijzonderste en mooiste werk, dat wordt beloond met de Jeugdgrafiekprijs.

Foto's: Gérard van Kessel

Zien! wordt mede mogelijk gemaakt door: