24 december 2020

Het Grafisch Atelier: niet voor één gat te vangen

In gesprek met Roos van den Oetelaar en Marie-Louise Wasiela

Roos van den Oetelaar en Marie-Louise nemen voorlopig de zaken waar en vertellen over het Grafisch Atelier in transitie.

roosmarielouise

Wat is er aan de hand bij het Grafisch Atelier Den Bosch?
Op een aantal niveaus hebben we te maken met onzekerheid. Niet alleen heeft de pandemie ervoor gezorgd dat onze inkomsten in hoog tempo geslonken zijn, ook zijn er organisatorische veranderingen. Zo moeten we op zoek naar een nieuw bestuur, want het huidige bestuur treedt in februari 2021 af. In goed overleg zullen zij het stokje overgeven aan de nieuwe bestuursleden. In de zoektocht naar nieuwe bestuursleden staat diversiteit hoog in het vaandel, zoals ook ondernemend durven zijn en denken in mogelijkheden. Dat past bij ons. We hebben niet alleen een werkplaats die al ruim 36 jaar draait, ook het team heeft zich het afgelopen jaar bewezen als buitengewoon veerkrachtig. Ze vormen een stabiel fundament. Ons draagvlak bestaat uit een groep mensen, - waarvan een groot deel vrijwilliger -, die sterk in hun schoenen staan en door het vuur gaan voor het Grafisch Atelier. Daarnaast hebben we, ondanks covid-19, prachtige projecten kunnen realiseren in 2020. Afgelopen zomer hebben we zelfs direct ingespeeld op de omstandigheden met een project als Rewrite Your Future. Dat heeft ons zelfvertrouwen gegeven en maakt dat we niet voor één gat te vangen zijn. We voelen ons bovendien enorm gesteund door onze partners.

Hoe gaan jullie om met deze uitdagingen?
Ons team is gedreven en onze achterban is groot. Wat we momenteel merken is dat deze turbulentie zowel veel inzichten als nieuwe energie genereert. We kunnen rekenen op steun van mensen met allerlei expertise en handen worden ineen geslagen. Het is geweldig om dat te zien gebeuren. Wij nemen nu de coördinatie waar, dat betekent dat wij de artistieke en zakelijke sturing geven aan deze periode van transitie. Dat is nogal een uitdaging en dat kunnen wij niet zonder een vindingrijk, interim bestuur. Er zijn momenteel al gesprekken gaande met potentiële bestuursleden, maar er staan nog vacatures open. We zijn naarstig op zoek naar met name een ervaren penningmeester die ons bestuur wil komen versterken. In 2021 moeten we met minimale middelen het maximale van onszelf vragen om te kunnen blijven voortbestaan. Dat kan alleen als we ook buiten de gebaande paden durven te denken, scherp blijven en steun ontvangen.

Hoe zien jullie de toekomst van het Grafisch Atelier?
Wie denkt dat het Grafisch Atelier een ouderwetse stoffige werkplaats is, heeft het bij het verkeerde eind. Het is een levendige plek die bijdraagt aan het culturele erfgoed. Daarnaast zie je onmiskenbaar de herwaardering van ambachten opleven. Die trend is al enige tijd gaande en lijkt door de corona pandemie in een stroomversnelling te zijn gekomen.  De overheersing van het “beeldschermwerken” in zelfs de creatieve beroepen, roept een hernieuwd verlangen naar edel handwerk wakker: weven, tekenen, klussen of, waar het het Grafisch Atelier betreft, druktechnieken als etsen, zeefdrukken, lithograferen. Een tendens die je vindt bij zowel de dilettant als binnen de professionele beroepspraktijk en kunstacademies. Kortom, een algehele herwaardering voor ambacht, een herdefiniëring van het belang van wat ooit als nijverheid werd benoemd. Wij hebben die kennis bewaard en ervaren mensen in huis die onze gebruikers op kunnen leiden. Daarnaast staan er heel mooie projecten en exposities op de agenda voor het komende jaar. Om met Churchill te spreken: ‘Never let a good crisis go to waste’. En dat is precies hoe we ons sterk houden: met het grotere geheel in ogenschouw. Het Griekse krisis betekent zoiets als ‘beslissend keerpunt’, een tweesprong in de weg, als het ware. We kunnen twee kanten op: we zijn een inventief en activistisch team die zich dat wel degelijk realiseert. Daardoor trekken we ook nieuw talent aan: de GA Jaarprent 2020 maakten we naar een ontwerp van Studio Suze Swarte (Amsterdam), een zeer eigenzinnig en intelligent ontwerp dat helemaal inspeelt op de turbulente tijd waarin we leven. Dat moge tekenend zijn voor de koers die we varen

Hoe kun je helpen?
Door vriend te worden kan je ons al vanaf 45 euro per jaar steunen. De GA Jaarprent 2020 is begin deze maand gelanceerd en is te koop via onze webshop. Deze vertelt het verhaal van de culturele sector in het algemeen en het GA in het bijzonder en is behalve een prachtige prent ook een bijzonder tijdsdocument.

Bestuurslid, iets voor jou?
Mocht je voor jezelf een rol zien weggelegd om het Grafisch Atelier als bestuurder te ondersteunen of ken je iemand die daarvoor in aanmerking zou komen, laat het ons weten. Neem contact met ons op via info@gadenbsoch.nl


De GA Jaarprent van 2020 door Suze Swarte