3 februari 2021

Rivierslib & Zwarte Inkt

Een ontmoeting tussen eigentijdse kunst en archeologie

Na een voorbereidingsperiode van anderhalf jaar is het project Rivierslib & Zwarte inkt van Henny Schakenraad van start gegaan. Een bijzonder project met grafische kunst in de hoofdrol. Niet verwonderlijk, want het Grafisch Atelier loopt al 35 jaar als een rode draad door het kunstenaarschap van Henny Schakenraad. In de expositie die in januari werd geopend in het Jeroen Bosch Ziekenhuis is uitsluitend grafisch werk van Henny te zien, veelal grotere monotypes op papier en muurbeelden. Deze worden getoond in combinatie met aardewerk uit de depots van Erfgoed ’s-Hertogenbosch.

Een kunstproject met een verhaal

De titel van het project en de tentoonstellingen is ontleend aan de overeenkomsten die Henny Schakenraad ziet tussen dikke zwarte drukinkt en smeuïge rivierklei. Haar grafiek begint met die zwarte inkt, zoals de keramische kom, in al haar oervormen begint met rivierslib. Beide materialen kunnen weerbarstig zijn maar bieden al eeuwenlang inspiratie aan kunstenaars.

Grafiek en keramiek gaan een spannende visuele relatie aan zowel in de exposities als in de publicatie waarin historisch aardewerk, teruggevonden in de aarde van ’s-Hertogenbosch, samen met de kunstwerken van Henny Schakenraad te zien zijn.

Bekijk een preview van de expositie in het Jeroen Bosch Ziekenhuis (nog tot 1 april te zien):

Ter afsluiting van het project exposeert Henny Schakenraad tussen 13 maart t/m 30 april 2021 in de Spiegelzaal. Gedurende deze periode organiseren we een aantal workshops monotype waarin de kunstenaar vertelt over haar eigen monotypetechnieken en waarbij experimenteren met materiaal en werken met zwarte inkt de basis is. Ook de GA vriendenprent 2021 wordt gemaakt door Henny Schakenraad en staat in het teken van het project. 

Eigentijdse kunst en archeologie

Anderhalf jaar geleden maakte Henny Schakenraad voor het eerst kennis met de aardewerk depots van afdeling Erfgoed gemeente ’s-Hertogenbosch.
"Ik heb veel gereisd, veel archeologische vindplaatsen en musea bezocht, maar ik verbaasde me over de schat van archeologische vondsten die daar bij de afdeling Erfgoed, als het ware letterlijk om de hoek, te zien waren. Een zeer boeiende omgeving die bij mij van alles in gang heeft gezet. Hier wilde ik iets mee. Vooral het grijze (bijna zwarte) aardewerk, vaak fragmentair bewaard gebleven en de textuur van de opgegraven vondsten inspireerde me tot het maken van nieuw werk. Ook de behoefte om twee verschillende werelden bij elkaar te brengen, werd steeds vanzelfsprekender", zo vertelt zij in een interview van het Grafiekmagazine RAAM 20#4.

Publicatie

Bij het project is een publicatie verschenen met beeldmateriaal van het werk van Henny Schakenraad en archeologisch aardewerk. De teksten zijn van kunsthistoricus Aloys van den Berk, archeoloog Eddie Nijhof en kunstenaar Henny Schakenraad. Deze publicatie is te bestellen via Henny Schakenraad of op de website van boekhandel Adr. Heinen. Zodra de winkels weer open zijn is de publicatie eveneens verkrijgbaar in de winkel van Boekhandel Adr. Heinen, Kerkstraat 29 te 's-Hertogenbosch.

Subsidie

De tentoonstellingen ‘Rivierslib en zwarte Inkt’ zijn een onderdeel van het gelijknamige project dat onder meer is gerealiseerd met subsidie van het Cultuurfonds Pup-up van de gemeente ‘s-Hertogenbosch en de provincie Noord-Brabant. Een project van kunstenaar Henny Schakenraad in samenwerking met drie Bossche organisaties: Afdeling Erfgoed ’s-Hertogenbosch, Grafisch Atelier Den Bosch en het Jeroen Bosch Ziekenhuis.