De kom: inspiratiebron voor Henny Schakenraad

De Vriendenprent 2021 van het Grafisch Atelier Den Bosch is dit jaar gemaakt door Henny Schakenraad. Deze exclusieve prent sluit aan bij haar project ‘Rivierslib & Zwarte Inkt’en refereert naar het oeroude ritueel van het offeren.

“Inmiddels is al een aantal jaren de kom het uitgangspunt in mijn werk, vooral het ontstaan, de geschiedenis en het verloop hiervan verrassen me telkens weer”, vertelt Henny in de publicatie Rivierslib & Zwarte Inkt.

De vriendenprent 2021 (rechterfoto) is een exclusief cadeau voor de vrienden van het GA

"De oorsprong van de kom vinden we meer dan tienduizend jaar terug in de tijd, overal ter wereld, bij alle culturen, functioneel maar ook verhuld met symboliek en rijk aan rituelen. De kom als oermodel ligt ten grondslag aan al haar latere varianten, zelfs personificaties als geborgenheid, kwetsbaarheid, rust en reinheid zijn verbonden aan deze archetypische vorm. Een vorm met vele paradoxen zoals hol, bol, statisch, dynamisch, zowel mannelijk als vrouwelijk, werelds en alledaags.

In mijn werk combineer ik de inspiratie van het wereldse en het alledaagse als een constante herinnering aan archetypische thema’s van het geheugen, aan breuken in de tijd en spanningen van het heden, aan het eindige en het oneindige. De kom als archetypische vorm zie ik als een tijdloze locatie om de wereld en alledag in op te slaan.

De zwarte inkt gebruik ik als een gebarentaal die de ruimte op het papier beïnvloedt en lege ruimtes vult, waardoor er contouren ontstaan van waaruit de kom vorm krijgt om vervolgens toegang te krijgen tot haar diepste betekenissen. Een continu proces van herkenbaarheid en vervreemding in een stille balans."

Bekijk de videoregistratie van de expositie Rivierslib & Zwarte inkt in het Jeroen Bosch Ziekenhuis:

 

Bovenstaande tekst is een citaat uit de publicatie Rivierslib & Zwarte Inkt, een ontmoeting tussen eigentijdse kunst en archeologie. Een naslagwerk van het gelijknamige project waarbij ondermeer een tentoonstelling in expositieruimte de Boulevard van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, waar grafische werken van Henny werden getoond samen met de aardewerk bruiklenen van Erfgoed ’s-Hertogenbosch.